1 januari 2020

Eerste in Nederland

HEUKELUM – Het stadje Heukelum in de gemeente Lingewaal (westbetuwe) kreeg in juni 2014 als eerste in Nederland gratis de beschikking over een nieuw alarmeringsysteem voor de inwoners.

Eerder dat jaar had ik gemeente en politie benaderd om te kijken of we niet iets konden doen met een systeem om mede bewoners van de wijk te alarmeren als er onraad was. Maar niet iedereen heeft een mobile telefoon omdat er ook vele senioren woningen in de wijk waren en vaak die met zoiets vergeten worden. Na veel zoeken en overleggen met politie en gemeenten kwamen we met het bedrijf achter het systeem Buren-Alert in gesprek. Na diverse gespreken hebben we samen met hun een product neergezet dat op postcode niveau ingesproken melding kon versturen naar vaste en mobile telefoons die aangemeld waren op het systeem.

Burgemeester Van Ruijven heeft het systeem in werking gesteld en het feit dat dit zo uniek was werd wel duidelijk dat zelf hart van Nederland van SBS6 een camera ploeg met mij mee liep die dag.

Wie iets verdachts ziet kan de alarmcentrale bellen en een boodschap inspreken. Binnen een minuut gaat bij alle aangesloten buren de telefoon over en krijgen zij het ingesproken bericht te horen. Op die manier is de hele buurt alert, aldus de gemeente. Als er echt sprake is van gevaar of een noodsituatie kan de politie worden gebeld.

Alle inwoners van Heukelum worden per flyer over het alarmsysteem geïnformeerd. Aanmelden kan via de website www.burenalert.nl. Als de proef nuttig blijkt, worden ook de andere kernen in de gemeente Lingewaal benaderd.

Sinds 2020 is het systeem niet meer actief , en ligt de focus met alarmeringen meer via de WhatsApp groepen en facebook meldingen

Facebook Reactie(s)