20 juni 2020

Mammoet van Heukelum

Een vergeten verhaal maar zeer uniek, tijdens Heukelum groen nominatie in 2013 kwam ik een stukje tegen over de Mammoet van Heukelum en ben hier ingedoken. Wat bleek in 1820 is bij een dijkdoorbraak een vrijwel complete bovenschedel van een uitgestorven Mammoet tevoorschijn gekomen.

Frans van Wilgen vond op zijn ondergelopen en weer drooggevallen land langs de linge bij Heukelum een opvallende klomp veengrond, dit bleek een schedel van een dier te zijn wat al snel een boven schedel van een Mammoet bleek te zijn. Destijds een spectaculaire vondst en tot heden nog steeds want hij behoord tot de meest complete” schedels in ons land.

Museumdirecteur Martinus van Marum probeerde de schedel te kopen, maar de eigenaar wilde hem eerst op de kermis tonen voor het ‘gewone’ publiek. Vier jaar later kwam de schedel weer op de markt, maar toen was Teylers Museum niet meer geïnteresseerd. Wel de directeuren van de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem, die de kop wilden voor hun Naturaliënkabinet. Alleen de Academie van Sint-Petersburg had toen een dergelijke schedel in de collectie. Voor 2.755 gulden werden zij eigenaar.

bedrag van omgerekend zo’n 1 miljoen euro er voor

Na sluiting van het Haarlemse kabinet in 1866 bleef de schedel nog lange tijd in het pand aan Spaarne 17 staan. Bij de grote uitbreiding van Teylers in 1885 werd de schedel aan het museum, aan de overkant van het Spaarne, overgedragen. Waar deze nog steeds te zien is.

https://www.teylersmuseum.nl/nl/collectie/fossielen-en-mineralen/7016989

De ouderdom van het exemplaar wordt op 30.000 jaar geschat, terwijl dit mannetje zelf ongeveer 43 jaar is geworden. De mammoet was het eerste zoogdier waarvan de beroemde vergelijkend anatoom Georges Cuvier uit Parijs durfde te zeggen dat het uitgestorven was.

Een uniek verhaal wat zeker niet vergeten mag worden, ik vind dan ook dat er gewoon langs de dijk op het punt waar deze gevonden is een informatie bord zou moeten komen te staan of een soort beeld in het stadje Heukelum zelf wat refereer aan dit uniek verhaal en deze vondst

Facebook Reactie(s)