4 juli 2020

Zwaluw gered door brandweer

Op 2 juli liepen er mensen met oranje hesjes aan door de straten van Heukelum die zwaluwen en vleermuizen gingen tellen en zagen bij toeval een zwaluw vast zitten. Naar diverse initiatieven samen met de bewoners uit de ringovenlaan in Heukelum om de zwaluw te bevrijden is toch de hulp van de brandweer ingeschakeld. De zwaluw zat op een plek die door zonnepanelen niet goed en veilig bereikbaar was via een lader. Dood laten gaan was natuurlijk geen optie en brandweer was beschikbaar en kwam met een ladderwagen uit Leerdam.

Het betrof een gierzwaluw die huizen, kantoorgebouwen, kerken en andere bouwsels zien als  een rots landschap vol met holtes, waarin zij kunnen broeden. Soms gaat dit dus ook fout en komen ze vast te zitten en kon de brandweer in dit geval deze beschermde inheemse diersoort gelukkig bevrijden. De zwaluw is door de zwaluw tellers meegenomen om weer tot kracht te komen.  Onder het dak zat een netje en nog een aantal zwaluwen.

In dit deel van Heukelum zitten veel boerenzwaluwen maar ook de gierzwaluw , veel mussen, vleermuizen en een groep van minimaal vijf uilen. Afgelopen jaar zijn er al twee tellingen geweest helaas weten we niet wat de uitkomst hier van is.

“De gierzwaluw Huizen, kantoorgebouwen, kerken en andere bouwsels van de mens zijn voor gierzwaluwen net een rotslandschap vol met holtes, waarin zij kunnen broeden. Soms gaat dit ook fout en komen ze vast te zitten en kon de brandweer in dit geval deze beschermde inheemse diersoort gelukkig bevrijden.”

From Bevrijding Gierzwaluw door brandweer. Posted by Derdehelft on 7/04/2020 (14 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Facebook Reactie(s)